Pataki Béla üzente 13 éve

Az elnevezés nélküli érzékelés
A legtöbb ember csak felszínesen van az őt körülvevő világ tudatában, különösen, ha megszokott környezetében tartózkodik. Figyelmük nagyobb részét ilyenkor a fejükben karattyoló hang köti le. Sokan élőbbnek érzik magukat utazás közben, ha ismeretlen helyeket, idegen országokat keresnek fel, mert olyankor az érzékszervi érzékelés – megtapasztalás, élmény – tudatuk nagyobb részét tölti ki, mint a gondolkodás. Jelenlevőbbé válnak. Sokakat még ekkor is teljesen a fejükben szóló hang tartja „megszállva”. Érzékelésüket és élményeiket eltorzítja az azonnali értékítéletük. Ők valójában sehova sem utaztak el. Csupán a testük változtatta meg a helyét, miközben ők ott maradtak, ahol mindig is tartózkodtak: a fejükben.
A legtöbb ember valósága ez: amint érzékelnek valamit, fantoménjük – az ego – annak azonnal nevet ad, azt értelmezi, valami egyébbel összeveti, kedveli vagy nem kedveli, jónak vagy rossznak nevezi. Ezek az emberek gondolatformákba, tárgytudatosságba zárva élnek.
Addig nem ébredsz föl spirituálisan, amíg a kényszeres és tudattalan címkézés véget nem ér benned, illetve amíg annak legalább a tudatára nem ébredsz, és így már meg tudod figyelni, amikor az történik benned. Ez a folyamatos elnevezgetés az, ami révén az ego – megfigyeletlen elmeként – a helyén marad. Valahányszor ez abbamarad, sőt már attól is, hogy a jelenség tudatára ébredsz, belső tér jelenik meg, és elméd már nem tart megszállva.
Keress valamilyen, a közeledben lévő tárgyat – tollat, széket, csészét, növényt –, és vizsgáld meg vizuálisan! Tehát mély érdeklődéssel, szinte kíváncsisággal vedd szemügyre! Ne olyan tárggyal tedd ezt, amihez erős személyes emlék fűz, ami a múltadra emlékeztet, például, hogy hol jártál, amikor azt megvásároltad, kitől kaptad stb.! Az olyan dolgokat is kerüld, amelyeken felirat olvasható, például könyvet vagy üveget! Az gondolatra ingerelne. Erőlködés nélkül, lazán, ám mégis éberen, add teljes figyelmedet a szóban forgó tárgynak, minden részletének! Ha közben gondolatok támadnának benned, ne bonyolódj beléjük! Téged ekkor nem a gondolatok érdekelnek, hanem maga az észlelés aktusa. Ki tudod-e hagyni az érzékelésből a gondolkodást? Képes vagy-e anélkül nézni, hogy közben a fejedben szóló hang megjegyzéseket tenne, következtetéseket vonna le, összehasonlítana, vagy megpróbálna valamit kisütni? Néhány perc után hagyd, hogy tekinteted körbevándoroljon a szobában vagy ahol tartózkodsz, és éber figyelmed „megvilágosítson” minden egyes dolgot, amin csak megpihen!
Ezt követően figyelj minden hangra, ami csak hallható! Ugyanolyan módon figyelj rájuk, ahogy a körötted lévő dolgokat megszemlélted! A hangok egy része talán természetes jellegű – vízcsobogás, szél, madárdal –, mások embertől származóak. Némelyik kellemes lehet, némelyik kellemetlen. De ne tégy különbséget jó és rossz között! Engedd, hogy mindegyik hang olyan legyen, amilyen, és ne értelmezd őket! Itt is a laza, ám éber figyelem a kulcs.
Amikor ily módon nézel és hallgatsz, egy leheletfinom és eleinte nehezen észrevehető nyugalomérzés tudatára ébredhetsz. Egyesek a háttérben meghúzódó csöndnek érzik azt. Mások békességnek nevezik. Amikor a tudatot nem köti le teljes mértékben a gondolkodás, akkor annak egy része a formamentes, kondicionálatlan, eredeti állapotában marad, ez a belső tér.

Válasz

Pataki Béla üzente 13 éve

Napi tizenöt ölelés kell az egészséghez!

3 hónapja | Keczánné Macskó Piroska | 10 hozzászólás


Napi tizenöt ölelés kell ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott emberek lehessünk. Számolják össze, Önök naponta hányszor ölelik meg családtagjaikat?
Ismeri Juan Mann történetét? Ez a fiatalember 2004 januárjában londoni utazásából tért haza, s nem várta senki. Szülei már elváltak, nagymamája beteg lett, barátai százfelé a világban...
Ám egy bulira igyekezve történik nagy fordulat az életében: egy ismeretlen ember odalép hozzá és megöleli s ezzel kezdetét vesz i az Ingyen Ölelés Kampány,ami a YouTube-nak köszönhetően hihetetlen népszerűségre tett szert. Nevezett férfiú, Ingyen Ölelést reklámozó táblával kezdett el sétálgatni Sydney utcáin, s ingyen osztogatja az ölelést- a mozgalom azóta már nálunk is gyökeret vert.
Megmosolyogtató? Nem. Inkább fájdalmas. S egyúttal szimbóluma is a világ ölelés vágyának...
Napi 15 ölelés kell ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott emberek lehessünk. Vajon mi megöleljük ennyiszer gyermekünket, vagy szeretteinket? Soknak tűnik?
Az enni- és innivaló, a szellemi táplálékok és tanácsok sűrűjében ebből mintha kevesebbet mérnénk nekik? Nem?
Vajon miért nem szocializáljuk ölelésre a gyerekeinket? Miért félünk az érintéstől és az intimitástól? Talán nem tudjuk, mit veszítünk...
1980-ban a Science Magazinban publikáltak egy különös esetet: nyulakon kísérleteztek, akiknél mesterségesen állítottak elő érelmeszesedést a tudósok (kellően zsíros táplálékokat adtak nekik). A kísérlet végén megdöbbenve tapasztalták, hogy hiába a zsíros étkek, a nyulak 15 százalékánál nem történt semmilyen káros következmény.
Nehezen jöttek rá, milyen hiba csúszott a számításba: ezt a 15 százalékot gyakran simogatta az etetésükkel megbízott orvostanhallgató. A kísérletet újra és újra megismételték, de kétség se fért hozzá: akiket simogattak,azok egészségesek maradtak.
Hihetetlen,de igaz!
Mint ahogy arról is szólnak tanulmányok, hogy az érintés hiánya miatt a gyerekek valóban megállhatnak a növésben, s semmiféle gyógyszeres kezelés nem segít rajtuk, csak az indítja el újra növekedésüket,ha kikerülnek a romboló, negatív hatású környezetből, s kellő érzelmi gondoskodást és ölelést kapnak.
Az érintés hiánya, a rideg,szeretetnélküli családi élet arra tanítja meg őket, hogy nem bízhatnak a másikban,nem oldódhatnak fel a másikkal való kapcsolatukban.
S ma már az is bizonyos: a betegségekből is hamarabb gyógyulnak a gyerekek, ha több simogatást,ölelést kapnak: cukorbetegeknél csökken a glükózszint, a fájdalmak csökkennek, a depresszió mérséklődött.
Ne feledjük: az érintés ugyanolyan része a szocializációnknak, az életre való felkészítésnek, mint az alapvető szabályok, normák megismertetése a gyerekkel.
http://www.eletforma.hu/szemelyiseg/napi_tizenot_oleles_kell_az_egeszseghez.html

Válasz

Pataki Béla üzente 13 éve

Figyelj oda mit eszel!! Kétes áruk...

http://www.ketesaruk.hu/elelmiszerbiztonsag-mergezo-aruk-adatai/szeptemberi-mergezo-elelmiszerek-konkret-adatai

Válasz

Pataki Béla üzente 13 éve

» Globalizmus -> válság

Óriási globális krízis közeleg
2009. augusztus 21. -
Keresőszavak: Globális válság, kockázatbecslés, Túlnépesedés, Vizek szennyezettsége

A brit kormány legfőbb tudományos tanácsadója szerint 2030-ra az egész bolygót fenyegető krízishelyzet alakulhat ki, mivel akkorra komoly gondok alakulhatnak ki az ivózvíz-, élelmiszer-, és energiaellátást tekintve.

A BBC értesülései szerint John Beddington professzor, kormánytanácsadó előrejelzésében figyelmeztetett a fenti körülmények várható együttállására, amelyek következményeit és lehetséges megoldásait részletezte írásában.

A szakember szerint 2030-ra események egész sora kulminál majd a világban, amelyek egyenként is meglehetősen súlyosak, egyesítve azonban még komolyabb gondokat okozhatnak a bolygó lakóinak. Az előrejelzés szerint eddigre ugyanis a Föld lakossága a jelenlegi hatmilliárdról nyolcmilliárdra gyarapodik (33 százalékos növekedés), miközben az élelmiszer és energia iránti igény 50, a víz iránti igény pedig 30 százalékkal növekszik majd.

"Meg tudunk birkózni a növekvő vízigénnyel?" - kérdezte Beddington a márciusban Londonban megrendezett SDUK 09 nevű konferencián. "Tudunk-e elegendő energiát biztosítani mindenkinek? Képesek vagyunk-e mindezt végrehajtani, miközben alkalmazkodnunk kell a klímaváltozás kihívásaihoz? Vajon képesek vagyunk-e mindezt véghezvinni 21 év alatt?"

A krízishelyzet egyes összetevői bizonyos területeken erősítik is egymás hatásait. Az intenzív mezőgazdasági tevékenység például nagy mennyiségű vizet és energiát emészt fel. Beddington professzor szerint azonban emellett további tényezők bonyolítják a helyzetet és súlyosbítják a várható következményeket.

Megvan a veszélye, hogy a Föld éghajlatának változása drasztikusan hat majd az élelmiszertermelésre - például a korallzátonyok eltűnése egymilliárd ember táplálkozását befolyásolhatja, fehérjeszükségleteik ugyanis ezekről a területekről származnak. De ide sorolhatjuk a monszunesők gyengülését, vagy éppen erősödését is.

Egyes kutatók emellett arra figyelmeztetnek, hogy előrejelzéseik szerint 2030-ra az Északi-sark csaknem teljesen jégmentessé válhat, amely felgyorsíthatja a globális felmelegedést, mivel az eltűnő jégtakarók miatt a Nap hője csak kisebb mértékben verődik vissza a Föld felszínéről.

A növekvő népesség egyre nagyobb része költözik majd városokba, amely tovább fokozza a víz iránti igényt. Ez a folyamat önmagát erősítheti, a vízforrások kimerülésével ugyanis egyre több vidéki kényszerülhet majd otthona elhagyására, hogy városokban folytassa az életét.

Az életszínvonal növekedése az étkezési szokások megváltozásával is jár. A dinamikusan fejlődő gazdaságok - mint például Kína és India - lakosai egyre több húst és tejterméket fogyasztanak majd, amelynek előállításához több energiára van szükség, mint a zöldségekben gazdag táplálkozás esetén. Az emelkedő életszínvonal egyben azt is jelenti, hogy a tehetősebb emberek egyre több kényelmi szolgáltatást vesznek igénybe, amelyekhez szintén energiára van szükség. Az energiaéhség pedig egyre nagyobb teret ad majd a bioüzemanyagok előállításához szükséges növények termesztésének, amely az élelmiszerek elől veszi el a termőföldet.

Beddington professzor abbéli reményét fejezte ki, hogy a világ tudósai képesek lesznek választ találni a problémákra, emellett üdvözölte, hogy a politikusok egyre jobban hallgatnak a tudományos szakértők tanácsaira.

"Komoly befektetésekre van szükségünk a tudomány és technológia területén" - tette hozzá. "Különben nagyon komoly problémákkal találjuk magunkat szembe, 2030 pedig nincsen már annyira távol."

"Az előrejelzés a lehető legrosszabb helyzettel számol, amely mindenképpen egy valós fenyegetés" - nyilatkozta a BBC-nek David Pink professzor a Warwick University munkatársa Beddington prognózisáról. "A népességszaporulattal kapcsolatban van némi vita ugyan, az azonban tény, hogy egyre többen vagyunk a bolygón, ezért az élelmiszer-ellátás komoly problémákat okozhat. A fejlődő világ egyre jobban növekszik, lakói pedig egyre tehetősebbek lesznek. Egyre nagyobb lesz az igény olyan élelmiszerek iránt, amelyekről azt gondoltuk, hogy mindig lesz belőle elegendő. A táplálék ára növekedni fog, s erre fel kell készülnünk. John Beddington szerint komoly lépéseket kell tennünk, hogy megelőzzük a krízist, erre pedig a legjobb módszer, ha felvázolja a legrosszabb lehetőséget. Annyi bizonyos, hogy problémát fog okozni a világ lakosságának élelmiszer-ellátása, ennek mértékét azonban egyelőre még nem látjuk pontosan."

"Az általános felvetés, mely szerint számos kritikus tényező együttállása fenyeget, helytálló" - fejtette ki Jules Pretty professzor az Essex egyetem szakértőja. "A 2030-as dátum azonban puszta becslés. Nem tudjuk, hogy ezek a krízisek 2027-ben, vagy 2047-ben éreztetik-e a hatásukat. Annyi azonban biztos, hogy ha nem teszünk ellenlépéseket, a következő generációnak komoly problémákkal kell szembenéznie, ezért is fontos, hogy megpróbáljunk megoldást találni ezekre a kérdésekre. Mindig kétségbeesem, amikor a világ kormányai arról beszélnek, hogy 2050-re ennyi és ennyi százalékkal csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátásunkat. Nincs ennyi időnk, minél hamarabb lépnünk kell, az emberiségnek ugyanis még nem kellett ilyen komoly és összetett problémával szembenéznie!"
(hvg.hu)

Válasz

Pataki Béla üzente 13 éve

Napi tizenöt ölelés kell az egészséghez!

1 hónapja | Keczánné Macskó Piroska | 10 hozzászólás


Napi tizenöt ölelés kell ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott emberek lehessünk. Számolják össze, Önök naponta hányszor ölelik meg családtagjaikat?
Ismeri Juan Mann történetét? Ez a fiatalember 2004 januárjában londoni utazásából tért haza, s nem várta senki. Szülei már elváltak, nagymamája beteg lett, barátai százfelé a világban...
Ám egy bulira igyekezve történik nagy fordulat az életében: egy ismeretlen ember odalép hozzá és megöleli s ezzel kezdetét vesz i az Ingyen Ölelés Kampány,ami a YouTube-nak köszönhetően hihetetlen népszerűségre tett szert. Nevezett férfiú, Ingyen Ölelést reklámozó táblával kezdett el sétálgatni Sydney utcáin, s ingyen osztogatja az ölelést- a mozgalom azóta már nálunk is gyökeret vert.
Megmosolyogtató? Nem. Inkább fájdalmas. S egyúttal szimbóluma is a világ ölelés vágyának...
Napi 15 ölelés kell ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott emberek lehessünk. Vajon mi megöleljük ennyiszer gyermekünket, vagy szeretteinket? Soknak tűnik?
Az enni- és innivaló, a szellemi táplálékok és tanácsok sűrűjében ebből mintha kevesebbet mérnénk nekik? Nem?
Vajon miért nem szocializáljuk ölelésre a gyerekeinket? Miért félünk az érintéstől és az intimitástól? Talán nem tudjuk, mit veszítünk...
1980-ban a Science Magazinban publikáltak egy különös esetet: nyulakon kísérleteztek, akiknél mesterségesen állítottak elő érelmeszesedést a tudósok (kellően zsíros táplálékokat adtak nekik). A kísérlet végén megdöbbenve tapasztalták, hogy hiába a zsíros étkek, a nyulak 15 százalékánál nem történt semmilyen káros következmény.
Nehezen jöttek rá, milyen hiba csúszott a számításba: ezt a 15 százalékot gyakran simogatta az etetésükkel megbízott orvostanhallgató. A kísérletet újra és újra megismételték, de kétség se fért hozzá: akiket simogattak,azok egészségesek maradtak.
Hihetetlen,de igaz!
Mint ahogy arról is szólnak tanulmányok, hogy az érintés hiánya miatt a gyerekek valóban megállhatnak a növésben, s semmiféle gyógyszeres kezelés nem segít rajtuk, csak az indítja el újra növekedésüket,ha kikerülnek a romboló, negatív hatású környezetből, s kellő érzelmi gondoskodást és ölelést kapnak.
Az érintés hiánya, a rideg,szeretetnélküli családi élet arra tanítja meg őket, hogy nem bízhatnak a másikban,nem oldódhatnak fel a másikkal való kapcsolatukban.
S ma már az is bizonyos: a betegségekből is hamarabb gyógyulnak a gyerekek, ha több simogatást,ölelést kapnak: cukorbetegeknél csökken a glükózszint, a fájdalmak csökkennek, a depresszió mérséklődött.
Ne feledjük: az érintés ugyanolyan része a szocializációnknak, az életre való felkészítésnek, mint az alapvető szabályok, normák megismertetése a gyerekkel.
http://www.eletforma.hu/szemelyiseg/napi_tizenot_oleles_kell_az_egeszseghez.html

Válasz

Pataki Béla üzente 13 éve

10 tuti hangulatjavító tipp

1 hete | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás


Ha rosszkedvű vagy, nyűgös, és eleged van a világból, elég néhány apróság, hogy felvidulj, és ismét pozitívan szemléld az életet. Íme 10 tipp, ami garantáltan segít majd!
1. Készíts listát a pozitív tulajdonságaidról

Gyűjtsd össze és írd fel egy papírra, melyek azok a tulajdonságok, amelyeket a leginkább szeretsz magadban. Ne legyél kemény magaddal, minden apróságot jegyezz fel, a listát pedig tartsd meg, hogy amikor letört vagy, és úgy érzed, senki nem szeret, kéznél legyen, és időről időre bővíteni tudd.

2. Teremts időt magadnak, és csinálj számodra kedves dolgokat

Még ha nagyon be is vagy táblázva, életed menetrendjébe rendszeresen illessz be olyan programokat, aktivitásokat, amikor csak magaddal törődsz, és olyasmiket csinálsz, amik örömet szereznek számodra. Az élet nem csak a munkáról szól, szakíts időt rendszeresen a hobbidra, a családodra, a barátaidra!

3. Mozogj rendszeresen

A mozgás endorfin-, azaz boldogsághormon-termelő hatásáról már biztosan hallottál. Hogy ezt te magad is megtapasztald, igyekezz legalább heti két alkalommal beiktatni valamilyen mozgást az életedbe, hiszen nem csak a testednek, hanem a lelkednek is jót tesz a sport.

4. Bókolj másoknak

Nem csak az érzi majd jól magát, akinek kedveskedsz, hanem téged is magával ragad a kedvesség varázsa: a kimondott pozitívumok és kedves szavak ugyanis elégedettséget és örömöt okoznak.

5. Készíts egészséges ételt

Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozottá tesz, valamint feltölti a testet vitaminokkal és energiával. A főzés pedig remek program, amely után élvezettel fogyaszthatod el az elkészített finom falatokat. Ha pedig egészséges, nem hizlaló fogásokat eszel, lelkiismeret-furdalás nélkül falatozhatsz.

6. Látogasd meg fodrászod

Ugyan apróságnak tűnik, de minden nő magabiztosnak és csodálatosnak érzi magát a fodrászszékből felállva egy hajvágás, festés, vagy akár egy egyszerű hajszárítás után. A külső megújulás segít a belső regenerálódásban is, próbáld ki, működik!

7. Gondold át az elmúlt két évedet

Emlékezz vissza, milyen sikereket értél el az elmúlt két évben. Munkahelyi előléptetés, sikeres nyelvvizsga, remek párkapcsolat, eredményes fogyókúra? Ugye, hogy nem egy dologra lehetsz büszke? Az ember hajlamos megfeledkezni ezekről, pedig igazán fontos stratégia a boldogság felé vezető úton a saját sikereink értékelése, és helyén kezelése.

8. Emlékezz a jó dolgokra, amiket mások állítanak rólad

Anyukád szerint remekül főzöl, a barátnőd a te alakodat irigyli, a pasid pedig odavan a vezetési stílusodért? Vésd jól az eszedbe ezeket a dicsérő mondatokat, az ember ugyanis hajlamos megfeledkezni ezekről. Gondolj vissza a három legutóbbi dicséretre, és azokra az emberekre, akiktől kaptad őket, a jövőben pedig igyekezz minél jobban megjegyezni ezeket a kedvességeket.

9. Foglalkozz önmagaddal többet

Gondold át, melyek azok a dolgok, amelyek kimaradtak eddig az életedből, és próbáld meg időt szakítani rájuk. Ha szeretnél jógázni, itt az ideje, hogy kipróbáld. Ha régen voltál masszázson, irány a szalon. De egy kiadós alvás, egy relaxáló fürdő, vagy egy remek könyv is segíthet rajtad.

10. Lélegezz

Hunyd be a szemed és összpontosítsd a figyelmed a jelen pillanatra. Érezd, hogy a belélegzett levegő átjárja a tested, és hagyd, hogy ellazuljon minden porcikád. Nem te vagy az, akinek meg kell oldania a világ összes problémáját, koncentrálj a légzésre, és arra, hogy összhangba kerüljön a tested és a lelked.
http://www.wellnesscafe.hu/Lelek/2010/10-tuti-hangulatjavito-tipp

Válasz

Pataki Béla üzente 13 éve

Az agy, az elme és a képzelet

1. Az otrum és a kylum
Ha a szimbolikus reprezentációt az általa reprezentált dologként fogjuk fel, akkor a szimbolikus reprezentációt otrumnak nevezem. Az otrumot a "Mit ismerünk?" vagy a "Mit kívánunk?" kérdésre adott válaszhoz egy olyan szimbolikus reprezentációként használhatjuk, amelyet a válaszadás során összetévesztünk az általa reprezentált dologgal. Amikor úgy tudjuk, hogy a rózsáról beszélünk, akkor valójában nem a rózsáról beszélünk, hanem a rózsa szimbolikus reprezentációjáról mint otrumról. A "Mit ismerünk?" kérdésre ilyenkor azt a választ adhatjuk, hogy "A rózsát.", s ehhez a válaszhoz az otrumot (a rózsa szimbolikus reprezentációját) mint reprezentálót (az "A rózsa." kifejezés mögötti szimbolikus reprezentációt) használjuk fel.

Ha a szimbolikus reprezentációt az általa reprezentált dolog szimbolikus reprezentációjaként fogjuk fel, akkor a szimbolikus reprezentációt kylumnak nevezem. A kylumot a "Mivel ismerünk?" vagy a "Mivel kívánunk?" kérdésre adott válaszhoz egy olyan szimbolikus reprezentációként használhatjuk, amelyet a válaszadás során nem tévesztünk össze az általa reprezentált dologgal, hanem szimbolikus reprezentációnak tekintve mutatunk rá. Amikor úgy tudjuk, hogy a rózsa szimbolikus reprezentációjáról beszélünk, akkor a rózsa szimbolikus reprezentációja mint kylum jelenik meg előttünk. A "Mivel ismerünk?" kérdésre ilyenkor azt a választ adhatjuk, hogy "A rózsa szimbolikus reprezentációjával." , s ehhez a válaszhoz a kylumot (a rózsa szimbolikus reprezentációját) mint reprezentált dolgot (az "A rózsa szimbolikus reprezentációja." kifejezés mögötti szimbolikus reprezentáció által reprezentált dolgot) használjuk fel.

Az otrum a megismerés és a megkívánás eszköze. A kylum a megismerés és a megkívánás tárgya. Annak, hogy a kylum a megismerés és a megkívánás tárgya nincs köze ahhoz, hogy maga a „Mivel ismerünk?” vagy a „Mivel kívánunk?” kérdésekkel lekérdezhető kylum ismeret vagy kívánat. Tehát nincs köze ahhoz, hogy a kylumra a „Mivel ismerünk?” vagy a „Mivel kívánunk?” kérdéssel kérdezhetünk-e rá. Hanem ahhoz van köze, hogy a kylumot egy ismerettel vagy egy kívánattal reprezentáljuk-e? Ha például azt mondjuk, hogy „A rózsa szimbolikus reprezentációja nélkül nem szerezhetek tudomást a rózsáról.”, akkor ott a rózsa szimbolikus reprezentációja mint kylum a megismerés tárgya. Ha viszont azt mondjuk, hogy „Létre kell hoznom a rózsa szimbolikus reprezentációját!”, akkor ott a rózsa szimbolikus reprezentációja mint kylum a megkívánás tárgya.

2. A képzelet és a valóság

A magyar nyelv a „képzelet” kifejezés alatt az első szempontból két dolgot érthet. Értheti először a szimbolikus reprezentációknak azt a halmazát, amelyet mint valóságosan létezőt a valóság részének tekint. Az ilyen értelemben vett képzeletet befoglalt képzeletnek nevezem. Másodszor értheti a szimbolikus reprezentációknak azt a halmazát is, amelyet mint a valóságot leképzőt vagy le nem képzőt a valóságtól különváltnak tekint. Az ilyen értelemben vett képzeletet kihelyezett képzeletnek nevezem. Ha valaki a „Valóban azt képzelte.” kifejezést használja, akkor a „képzelte” kifejezéssel a befoglalt képzeletre utal. Ha valaki az „Az elképzelései megfelelnek a valóságnak.” kifejezést használja, akkor az „elképzelései” kifejezéssel a kihelyezett képzeletre utal. A magyar nyelv egy adott „képzelet” kifejezés alatt csak a befoglalt képzeletet vagy csak a kihelyezett képzeletet értheti, de nem értheti egyidejűleg mind a kettőt.

A magyar nyelv a „képzelet” kifejezés alatt a második szempontból szintén két dolgot érthet. Értheti először a szimbolikus reprezentációknak azt a halmazát, amire mint otrumok halmazára tekint. Az ilyen értelemben vett képzeletet otrum képzeletnek nevezem. Másodszor értheti a szimbolikus reprezentációknak azt a halmazát is, amire mint kylumok halmazára tekint. Az ilyen értelemben vett képzeletet kylum képzeletnek nevezem. Ha valaki az „A rózsa csak a képzeletében létezett.” kifejezést használja, akkor a „képzeletében” kifejezéssel az otrum képzeletre utal. Ha valaki az „A rózsa szimbolikus reprezentációja csak a képzeletében létezett.” kifejezést használja, akkor a „képzeletében” kifejezéssel a kylum képzeletre is utalhat. A kylum képzeletre utalás feltétele itt az, hogy a „rózsa szimbolikus reprezentációja” kifejezés alatt egy olyan reprezentációt értsen, amit az általa említett képzeletben nem reprezentáltként, hanem reprezentálóként értelmez. Ha ugyanis reprezentáltként értelmezné, akkor az „A rózsa szimbolikus reprezentációja csak a képzeletében létezett.” kifejezés alatt azt értené, hogy a rózsa szimbolikus reprezentációja az általa említett képzeletben mint otrum reprezentálódott. Ebben az esetben pedig az általa említett képzelet egy otrum képzelet lenne. A magyar nyelv egy adott „képzelet” kifejezés alatt csak az otrum képzeletet vagy csak a kylum képzeletet értheti, de nem értheti egyidejűleg mind a kettőt.

Válasz

Pataki Béla üzente 13 éve

Mit tudnak a gazdagok?

Ami születésünktől kezdve belénk van kódolva.
Gondoltál-e már arra, hogy a gazdag emberek többnyire azzal vannak elfoglalva gondolataikban és tetteikben egyaránt, hogy ők maguk irányítsák az eseményeket?

Ezzel szemben mit tesznek az anyagi gondokkal küszködő emberek?
Ők is abban hisznek, hogy irányíthatják a sorsukat?
Természetesen nem.

Bizonyára ismersz mindkét kategóriához tartozó embereket. A legkönnyebb és a legmeggyőzőbb, ha rájuk gondolsz.

Melyik kategóriára illenek rá a következő jellemvonások?
Ha valami nem jött össze, akkor mindig másokat hibáztat (üzlettársat, munkatársat, családtagot, szomszédot, kormányt, tisztességtelen versenyt, stb.
Minden sikertelenül végződő akciót meg tud magyarázni és ezt többnyire meg is teszi.
Megragadja az alkalmat, hogy vélt és valós sérelmeiről tájékoztassa ismerőseit, barátait.
Mondanom sem kell – mielőtt megsértődnél -, hogy ezek nem reád jellemző dolgok! De ismersz ilyen embereket, igaz?

Most nézzük meg, hogy melyik kategóriára jellemzőek inkább a következők:
Folyamatosan vizsgálja saját teljesítményét és levonja a következtetéseket az elkövetett hibákból.
Sosem magyarázkodik, hanem tetteiért minden esetben vállalja a felelősséget.
Tervez, célokat tűz ki, és töretlenül hisz azok megvalósíthatóságában.
Melyik magatartáscsoport jellemző a bajnokokra, azokra az emberekre, akik valamilyen területen kiemelkedő sikereket értek el? Válaszold meg ezt a kérdést!
Amennyiben az előbbiek kézzel fogható különbséget jelentenek, ez azt jelenti, hogy megtaláltuk az anyagi jóléthez vezető ajtó kulcsát?
A válasz ismét csak nem. De rögtön hozzá is tehetjük, hogy a kérdés megoldása mindenképpen az egyik kulcs.

Képzeld el, hogy egy páncélszekrény kombinációs zárát kell megfejtened. Bármelyik szám megfejtése közelebb visz a megoldáshoz. De csak közelebb! Az ajtó az összes szám ismeretében lesz kinyitható.
Könnyű a nyerő magatartásmintát alkalmazni? Az egyik kedves ismerősöm azt kérdezte tőlem a napokban, hogy valóban működnek ezek a dolgok?
A rossz hír az, hogy nem feltétlenül. Mert valaki úgy dönt, hogy ezen túl úgy fog viselkedni, mint egy bajnokjelölt, attól ez még nem fog bekövetkezni.

Nézzük csak, hogy mitől is függnek eredményeink?
EREDMÉNY << TETTEK << ÉRZELMEK << GONDOLATOK

Ahogyan a betegségeknek is vannak kiváltó okai, amelyek megismerése nagyban elősegíti a gyógyulást, ugyanez az eredményekre is érvényes. Eredményeink kiváltó okai a gondolataink, amelyek érzelmeket szülnek, és ennek alapján cselekszünk.

Már csupán egy kérdést kell, hogy tisztázzunk. Miért van az, hogy az egyes emberek oly különbözőképpen gondolkodnak?

Nézzük csak meg a számítógépeket. Számítógépeink a feltöltött programok alapján „gondolkodnak” és cselekszenek. Az emberek hasonlóképpen. Életünk során rengeteg hatás ér bennünket. Környezetünk különböző viselkedés mintákkal befolyásol. Mi ennek alapján kialakítjuk a világ különböző dolgaihoz.

A folyamat végül is így néz ki:
PROGRAMOZÁS >> GONDOLATOK >> ÉRZELMEK >> TETTEK >> EREDMÉNY

Aki azt mondja, hogy számára a pénz nem fontos, nagy valószínűséggel nem sokat birtokol belőle. Aki panaszkodik, és áldozatnak tekinti magát, igazából pénzügyi lehetőségeit nagymértékben befolyásolja. Nem létezik gazdag áldozat.

Idézzük csak fel a következő törvényszerűséget: amire sokat gondolunk, az bekövetkezik!
Lehet-e gondolatainkat, és ez által a pénzről alkotott elképzeléseinket befolyásolni?
T Harv Eker a „Milliomos elme titkai” című könyvében azt mondja igen. Ha elkötelezzük magunkat és visszavesszük az irányítást spontánul megnyilvánuló gondolataik felett, akkor változtathatunk.

Válasz

Pataki Béla üzente 13 éve

Ültess el egy gondolat-magot és engedd kifejlődni!
Published Augusztus 9, 2010, 8:38 du | by alomkereso

Ha már régebb óta olvasod az írásaimat, vagy esetleg személyesen is ismersz, akkor tudhatod, hogy imádom a mozit és jó filmeket. Ezt az írásomat is a legutóbbi mozi élményem ihlette.

Ez év tavasza óta - amikor először láttam az előzetesét - egyre nagyobb izgalommal vártam, hogy végre elérkezzen a hazai mozikba is Cristopher Nolan legújabb filmje, az Eredet, Leonardo Di Caprio főszereplésével. Nem csak azért mert, ismerve Nolan korábbi munkásságát (Memento, Batman - Kezdődik, Batman - A sötét lovag), sejtettem, hogy a film rendkívül izgalmas, dinamikus és látványos lesz, hanem azért is, mert a cselekmény hátterében egy olyan témát feszeget, ami engem személy szerint, rendkívüli módon érdekel, és aminek a tanulmányozásával már évek óta foglalkozom. Nevezetesen, hogy hogyan működik, és hogyan befolyásolható az emberi tudat.

Nos, nem csalatkoztam. A film fantasztikus. Éppen annyira izgalmas, mozgalmas, dinamikus és látványos, amennyire vártam. És mindezek mellett, zseniális szimbólumokkal operálva, remek betekintést nyújt az emberi elme működésébe is.

A történet főhőse egy olyan tolvaj, aki az emberek fejéből, mélyen elrejtett, mások számára is értékes információkat "tulajdonít el", mégpedig úgy, hogy elaltatva áldozatát, annak álmain keresztül férkőzik be a tudatalattijába. Következő megbízatása azonban éppen ennek ellenkezőjére szól, vagyis, hogy ültessen el valakinek a fejében egy olyan gondolatot, ami olyan tettre készteti, aminek a megbízója számára kedvező végkifejlettel jár. Hogy mi történik ezután?

Ezt nem árulom el, inkább nézd meg mindenképp a filmet. Viszont nagyon megragadt bennem az a módszer, és alapelgondolás, ahogyan ezt a „becsempészést” meg akarják valósítani. Mégpedig azért ragadott meg ez a „technika”, mert ha a Vonzás Törvényét és a Tudatos Teremtést igazán eredményesen akarod művelni, akkor éppen ez az egyik olyan módszer, amit alkalmazhatsz, és ami talán a leghatékonyabban tud működni a legtöbb ember számára. Hogy mi ez a módszer?

Nos, ez a módszer egyetlen aprócska gondolaton alapszik. Egyetlen aprócska gondolatot kell csak elültetned a fejedben ahhoz, hogy teljesen másképp láss bizonyos tapasztalatokat, körülményeket és helyzeteket az életedben. Hogy mi legyen ez a gondolat, az attól függ, hogy éppen életed mely tapasztalatát szeretnéd másmilyennek látni és tudni, és attól, hogy éppen milyen gondolatok uralják tartósan az elmédet, és milyen érzelmi állapotban vagy. Igazából nem is az a lényeges, hogy konkrétan mi ez a gondolat, hiszen ahány emberi életkörülmény és probléma csak létezik a világban, és ahány érzelmi állapotban emberi lény csak létezhet, ez a gondolat legalább annyiféle lehet. Ami ennél sokkal lényegesebb az, hogy ezt a gondolatot hogyan ültetheted el a fejedben.

Az emberi tudatnak ugyanis van egy olyan furcsa tulajdonsága, hogy a külső forrásból, másoktól érkező információkat, ötleteket, gondolatokat sokkal könnyebben fogadja el akkor, ha azt a látszatot keltjük, mintha az tőle származna, a saját elgondolása és elképzelése volna. Erre szokták azt mondani nem csak ezoterikus és spirituális körökben, hogy valójában „mindenki csak önmagát győzheti meg”. Az elmének éppen ezt a tulajdonságát lovagolják meg a marketing és reklám szakemberek, amikor trükkös fortélyokkal azt próbálják elérni, hogy Te magad elhitesd önmagaddal azt, hogy szükséged van arra a termékre és szolgáltatásra, amit ők kínálnak a számodra.

Ha már elég jól ismeret az elmédet, elég jól ismered a működését és eléggé tudatosan éled az életedet, akkor nagyon könnyen felismered ezeket a próbálkozásokat, ugyanakkor azzal is tisztábban lehetsz, hogy ugyanezt az eszközt használhatod Te is saját magadon. Sőt, ha eléggé tudatos vagy, akkor bizonyosan használod is, és ez nagyszerű. Inkább „téveszd meg” Te magad tudatosan az elmédet, mind hogy hagyd, hogy mások használják ki az elmédnek ezt az „önmeggyőző” tulajdonságát.

A módszer tehát abból áll, hogy keresel egy olyan aprócska gondolatot, ami nem teljesen ugyanaz, mint amiről a tudatalattid meg van győződve, viszont nagyon hasonló hozzá, de mégis a tényleges vágyaid irányába mutat. Hogyan találhatsz ilyen gondolatot? Egyáltalán honnan tudhatod azt, hogy jelenleg miről van meggyőződve az elméd tudat alatt?

Nos, tudat alatti meggyőződéseidet tökéletesen visszatükrözik életed jelenlegi tapasztalatai és az, ahogyan ezeket a tapasztalatokat szemlélve érzed magad. Ha például önmagad körül szétnézve azt látod, hogy nincs elég pénzed, és emiatt rosszul érzed magad, akkor tudatalattidban olyan meggyőződés lakozhat a pénzzel kapcsolatban, hogy soha nem lehet belőle elég vagy, hogy a pénz rossz. Ugyanígy, ha azt tapasztalod magad körül, hogy nem kielégítőek az emberi kapcsolataid, és emiatt letörtnek érzed magad, akkor talán olyan tudatalatti meggyőződésed lehet, hogy nem vagy elég vonzó és jó, és nem érdemled meg azt, hogy az emberek szeressenek és kedvesek legyenek veled. Ez idáig rendben. De hogyan találhatsz olyan gondolatot, ami rezgésében eléggé közel áll ehhez a gondolathoz annyira, hogy a tudatalattid ne vesse el azonnal, mégis már inkább vágyad irányába mutat?

Az érzelmeid ilyenkor is segítségedre vannak. Amikor ugyanis olyan gondolatot találsz, ami nagyon hasonló frekvencián rezeg, mint az eredeti korlátozó meggyőződésed, ám mégis már sokkal inkább vágyad irányába mutat, akkor enyhe megkönnyebbülést érzel majd. Például, ha egy olyan gondolatot találsz a pénzzel kapcsolatban, hogy nem a pénz rossz, hanem azok az emberek a hibásak, akik azt akarják elhitetni a „kis emberekkel”, hogy a pénzből nincs és nem is lehet elég, azért, hogy minél többet tartsanak meg belőlük maguknak. Ez még messze nem a vágyott állapot, de már elmozdít egy pozitívabb irányba abból az állapotból, amiben előtte voltál.

Mivel ez a gondolat nagyon hasonló frekvencián rezeg, mint az eredeti meggyőződésed, ezért a tudatalattid könnyen be tudja fogadni és azonosulni tud vele. Ez az aprócska gondolat-mag azután majd szépen továbbfejlődik és erre épülve idővel elérkezik hozzád egy olyan gondolat, ami még nagyobb megkönnyebbülést okoz a számodra és még inkább vágyad irányába fordítja a figyelmedet. Például rátalálhatsz egy olyan gondolatra, hogy azok az emberek, akik el akarják hitetni veled és másokkal azt, hogy a pénzből sosem lehet elég, tulajdonképpen nem is rosszak, csak nagyon-nagyon félnek. És így tovább, az elméd szép lassan, lépésről-lépésre meggyőzi majd önmagát.

Egyetlen aprócska gondolatra van csak szükséged, amivel a tudatalattid azonosulni tud, és ez az egyetlen aprócska gondolat majd tovább burjánzik és magához hív olyan további gondolatokat, melyek egyre inkább vágyad irányába mutatnak, és melyek egyre nagyobb sebességgel repítik feléd mindazt, amire csak vágysz.

Ültess el egy aprócska, vágyad irányába mutató gondolat-magot a fejedben, amivel a tudatod jelen állapotában azonosulni tud, és engedd, hogy fejlődjön, növekedjen, virágozzon és bőséges termést hozzon a számodra.

Válasz

Pataki Béla üzente 13 éve

„Két pont közt a legrövidebb út az egyenes” – tartja a mondás. És milyen igaz! De vajon érvényes ez a Vonzás Törvénye kapcsán is? Vagyis, hogy vágyunk megvalósulása felé is a legrövidebb út az egyenes?

Minden bizonnyal. Azonban felmerül a kérdés, hogy akkor vajon mi is ez az „egyenes”? Mit jelent ez vágyunk vonzása tekintetében?

Nos, mielőtt kísérletet tennék ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására, a könnyebb érthetőség kedvéért, megpróbálom egy valóságból vett példával illusztrálni azt, amiről most írni fogok.

1969. júliusa előtt a NASA mérnökei hónapokat töltöttek azzal, hogy pontosan megtervezzék az Apollo-11 küldetésének minden apró kis részletét. Ebbe beletartozott az is, hogy pontosan meghatározták azt is, hogy melyik az a legrövidebb út, melyen keresztül Neil Armstrong és társai elérhetnek a Holdig. Mint tudjuk, a küldetés sikeres volt. Neil Armstron 1969. július 20-án a Holdra lépett, mindmáig halhatatlan felkiáltással: „Egyetlen kis lépés az embernek, de óriási ugrás az emberiségnek.”

A küldetés során azonban érdekes jelenség játszódott le, amire nyilván a mérnökök fel is voltak készülve. Annak ellenére, hogy pontosan meghatározták azt a bizonyos legrövidebb utat, az utólagos számítások döbbenetes eredményt mutattak arra vonatkozóan, hogy az út időtartamának mekkora részében haladt az Apollo-11 ezen az „egyenesen”. Kíváncsi vagy rá?

Nos, az Apollo-11, mindössze az időtartam 3 %-ában haladt ezen, a legrövidebb utat jelölő egyenesen. De vajon mi történt az idő maradék 97 %-ában?

Semmi más, mint korrekció! Vagyis, a pálya folyamatos módosítása.

Miért meséltem el az Apollo-11-nek ezt a történetét?

Csakis azért, hogy megértsd: amikor vágyad magadhoz vonzásával foglalatoskodsz, időd legnagyobb részében ugyanilyen korrekciókra lesz szükséged. Hiába tűnik nyíl egyenesnek az út, bizonyos erők és hatások mindig kilendítenek majd, és megpróbálnak eltéríteni. Neked pedig ilyenkor újra irányba kell állnod, ha vágyad tárgyát mielőbb fizikai tapasztalataidban szeretnéd tudni. Hogy hogyan ismerheted fel, ha letérsz az útról, és hogyan állhatsz újra irányba?

Ez egyszerű: ha kezded rosszabbul érezni magad, és egyre inkább eluralkodik rajtad a kétség és a félelem, akkor korrekcióra van szükség. Ezt a korrekciót pedig úgy tudod megvalósítani, vagyis úgy tudod magad irányba állítani, hogy olyan gondolatokat vagy tevékenységeket választasz, amiktől jobban érzed magad.

Például, elmehetsz sétálni, hallgathatsz zenét, meditálhatsz, olvashatsz, úszhatsz, futhatsz, aludhatsz, kerékpározhatsz, filmet nézhetsz, vagy bármi más, ami csak jól esik!

Készíts magadnak egy listát azokról a gondolatokról és tevékenységekről,melyek úgy általában jó érzéssel, örömmel töltenek el, amik mindig jobb kedvre derítenek. Írd fel ezeket egy kis papírdarabara, amit bármikor magadnál hordhatsz, akár a hátsó zsebedben. És bármikor, amikor úgy érzed, hogy eltérsz az iránytól, csak vedd elő, kezdd el olvasni, és válaszd ki azt, amelyik az adott pillanatban a legszimpatikusabb és foglalkozz azzal legalább 10 percig, vagy ameddig igazán jólesik!

Mert közted és vágyad között a legrövidebb út, az a bizonyos egyenes nem más, mint az öröm és a szeretet!

Válasz

Nagy Sarolta üzente 13 éve

"Isten bennünket valami nagy dologra teremtett!"
/Teréz anya/

Válasz

Pataki Béla üzente 13 éve

EZT MÉG ÍGY NEM OLVASTAM!!! Érdemes tudni róla!


Elvégezték a következő
kísérletet, vizet forraltak fatüzelésű kályhán, gázégős tűzhelyen,
elektromos főzőlapon és micróhullámú sütőben.

Majd a felforralt vízben magokat csíráztattak

A fatüzelésű kályhán forralt vízben a magok 75%-a,

gázégős tűzhelyen forralt vízben a magok 50%,

elektromos főzőlapon forralt vízben a magok 25%,

micróhullámú sütőben 0%-a kelt ki.

A micróhullámú sütő tökételesen alkalmas csírátalanításra, fertőtlenítésre.

Hogy mire nem, azt lejjebb olvashatjuk.

A mikrohullámú sütőben a villámgyors rezgések
következtében az ételek molekulái rövid időn belül degenerálódnak. A
degenerált ételtől, degenerált molekuláktól nem lesz egészséges sejtépítés
az ilyen ételeket fogyasztó ember szervezetében, hanem előbb-utóbb egyre
jobban elhatalmasodó degeneráció indul meg a szervezetében,
éppen ott, ahol a szervezetén belül a leggyengébb az immunrendszer
állapota. Ez már a rák előkapuja, mert ha rendszeresen mikrohullámú sütőben
főzött, melegített ételeket fogyaszt valaki, akkor előbb-utóbb daganatos
beteggé "eszi" magát.
környezetbiológiával foglalkozó szakemberek már azt a
kérdést teszik fel:
Meddig árusíthatók még büntetés nélkül a mikrohullámú
sütők?
Svájcban, Franciaországban és több más országban is tilos
reklámozni a mikrohullámú sütőket!
svájci orvosok nyolc önként jelentkező,
makrobiotikusan táplálkozó
személyen végezték el a kísérleteket (a lausanne-i
Biokémiai Intézetben és
a wattenwili Környezetbiológiai Tanácsadó Intézetben).
A kísérlet során a résztvevők 2-5 naponként megváltoztatott táplálékot
kaptak. Elsőként egy biotermelő nyers tejét, másodikként ugyanezt
hagyományos módon felforralva, harmadikként a berni cégtől származó
pasztőrözött tejet, negyedikként ugyanezt mikrohullámú sütőben
felforralva. Ötödikként nyers biozöldséget, hatodikként ezt a zöldséget hagyományos
módon megfőzve, hetedikként ugyanezt lefagyasztva, majd mikróban megfőzve.

Meghatározott idővel a táplálékfelvétel után minden
esetben vért vettek, és a kapott vérmintát bizonyos kritériumok szerint
elemezték. Az eredmény a következő lett:

A mikrohullámú sütőben melegített, felengedett vagy
főzött ennivaló (a tej és a zöldség) a kísérleti alanyok vérében szignifikáns
(döntően meghatározó) elváltozásokat okozott, csökkent
valamennyi hemoglobin érték (vastartalmú fehérje, vérfesték, amely megköti az
oxigént), valamint a HDL és az LDL (koleszterin) aránya. A limfociták (nyiroksejt,
nyirokszövetekben termelődő fehérvérsejt) esetében pedig rövid ideig
tartó, erőteljes csökkenést állapítottak meg, ha a vizsgált személy
előzőleg mikrohullámban előkészített zöldséget fogyasztott. A
fényérzékeny baktériumokkal pedig azt is megállapították, hogy a
mikrohullámú energia a táplálék útján továbbadódik az emberi szervezetnek.
Ezt a fizikai folyamatot előzőleg már több széleskörű tanulmány is
megállapította.
A mikrohullám hatásának kitett emberi táplálékok
vizsgálata azt is igazolta, hogy fogyasztásuk az emberi szervezetben patogén
(kórokozók, valamely betegség kifejlődését elősegítő) folyamatok kezdetét
váltja ki. S így rákos elváltozásokat is előidézhetnek, okozhatnak."

Kedves Mindenki!
Egy Amerikai orvosi intézet ( Walter Reed Army Medical
Center ) kutatócsoportja nemrég adta közre, hogy

NEM SZABAD MŰANYAG EDÉNYBEN ÉTELT MELEGÍTENI A
MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN !!!!
CSAKIS KERÁMIAEDÉNYEKET, ILLETVE EDZETT ÜVEGET LEHET
HASZNÁLNI, MERT A MŰANYAG ÉS AZ ÉTELBEN LÉVŐ ZSÍR
KEVEREDÉSE A HŐ HATÁSÁRA EGY DIOXIN NEVŰ ANYAGOT VÁLT KI,
AMI RÁKOT OKOZ, FŐLEG MELLRÁKOT.

A DIOXIN NAGYON MÉRGEZŐ ANYAG, AMI A SEJTEKET TÁMADJA MEG.

AZ ÉTEL TETEJÉRE PEDIG NEM A MŰANYAG EDÉNY FEDELÉT
KELL TENNI, HANEM EGYSZERŰ PAPÍRTÖRÜLKÖZŐT.

Küldjétek el és mondjátok meg mindenkinek, aki fontos Nektek,
ezt kéri az üzenet küldője.
Ezt a felhívást egy amerikai orvosi intézet
kutatócsoportja adta közre
( Walter Reed Army Medical Center )

Válasz

Pataki Béla üzente 13 éve

Tíz lépés az anyagi bőség felé,
aminek a megteremtéséhez senkitől
semmit nem kell elvenned

Nagyon sok ember arról álmodik, hogy meggazdagodjon.

Ez is egy perspektíva. Ami arról szól, hogy pénzből nincs elég, az anyagiakat gyűjteni és felhalmozni kell („nehogy ne jusson nekem is”). Ezért a legbiztosabb az, hogy meggazdagodjunk, hogy legyen sok pénzünk. És az milyen jó.

Rossznak nem rossz, de e mögött a gondolkodás mögött a hiány-szemlélet van. És mivel minden szemlélet önbeteljesítő jóslat, ezért valósággá is válik. A domináns gondolat az a „hiány”, ezért hiányt fogok teremteni az életemben. Még akkor is, ha nem azt szeretném.

Hiány alatt nem feltétlenül azt értem, hogy valamiből ténylegesen szűkölködni fogsz. Hiány abban az értelemben, hogy ahhoz képest a bőséghez képest, amit teremteni képes vagy (a jelenlegi bevételed vagy fizetésed többszöröse), ahhoz képest az még mindig „hiány”.

Hadd javasoljak egy másik perspektívát. Azt, hogy jussál el oda, hogy ne kelljen többé soha gondolkodnod azon, hogy fog-e jutni neked is elég. Juttasd el magad oda, hogy a zsigereidben érezd, hogy bőven van és bőséggel fog jutni neked is – bármi, amit szeretnél.

Mindig.

Ez persze nem fog megtörténni egyik napról a másikra, de el lehet jutni ide is.

Tegyél érte, mert képes vagy rá.

A bőség fogalmát legjobban néhány hasonlattal tudom megmagyarázni.

Gondolkodsz-e azon, hogy lesz-e tiszta, belélegzésre alkalmas levegő a következő másodpercben, vagy akár egy perc – netán egy év - múlva? Ugye nem. Ezen nem is gondolkodsz. A világ legtermészetesebb dolga számodra, hogy levegő annyi van, amennyi csak kell. Mindig van bőven. Nem kell senkitől elvenned, hogy neked több legyen.

Ez a bőség-szemlélet. Nem is kell gondolkodnod azon, hogy lesz-e.

A lakásodban bizonyára van vezetékes víz. Gondolkodsz-e azon, hogy fog-e még folyni a víz, amikor legközelebb kinyitod a csapot? Vagy aggódsz-e azon, hogy kinyitva a csapot, egyszer csak el fog fogyni a víz? Ugye nem.

Bőség-szemlélet. Nem is kell gondolkodnod rajta, hogy fog-e jutni neked is, vagy sem.

Nem mindegy, hogy melyik szemléletet dédelgeted a gondolataid között. Annak érdekében, hogy erősödjön a bőség-szemléleted és kezdjél el minél nagyobb anyagi bőséget teremteni magadnak (igen, itt pénzről beszélek), érdemes megszívlelned az alábbi mondatot:

A legjobb módja annak, hogy megteremtsem az életemben az anyagi bőséget az, hogy elkezdek úgy viselkedni, mintha már meg is lenne.

Tehát: ne is gondolkodjál róla. De legalábbis gondolkodjál minél kevesebbet. (Az egyetlen, amiben ezt az elvet ne kövesd: ne kezdj úgy költekezni, mintha máris annyi lenne a bankszámládon, amennyiről egyelőre még álmodni sem mersz.)

Amin gondolkodnod érdemes, az a következő:

Hogyan tudnék egyre nagyobb értéket teremteni és nyújtani másoknak, úgy, hogy azt észre vegyék és kezdjék is értékelni?

Olyan értéket, aminek alapján jó eséllyel számíthatsz arra, hogy azért cserébe kapsz pénzt. Anélkül, hogy ez utóbbin gondolkodnod kéne.

Érdemes tehát elkezdened úgy viselkedni, mintha az anyagi bőség már életed mai valósága lenne.

Itt a tíz teendő. Szívleld meg és ültesd őket a gyakorlatba.

1. Hozd meg a döntést, hogy megteremted életedben az anyagi bőséget.

Hozd meg a döntést még akkor is, ha nem ismered azt, hogy hogyan fogod megteremteni. Az első lépés soha (soha, soha, soha) nem a „hogyan” ismerete, hanem az értelem megtalálása. Más szóval: találd meg a téged motiváló választ arra a kérdésre, hogy: anyagi (és nem anyagi) bőség, de miért?

2. Vitás helyzetekben kezdjed el mondani, hogy:

„Úgy fogjuk csinálni, hogy jusson is, maradjon is.”

„A kecske is jól fog lakni és a káposzta is meg fog maradni.”

„Ne csináljuk se úgy, ahogy én szeretném, se úgy, ahogy te szeretnéd. Helyette csináljuk úgy, ahogy mindkettőnknek a legjobb.”

Amikor leülsz valakivel üzletről tárgyalni, javasold a következőt: „Találjunk győztes-győztes megoldást, ami jobb bármilyen kompromisszumnál. Javaslom, hogy erre bőven szánjuk rá az időt, mert az mindkettőnknek bőséggel meg fog térülni.”

3. Amikor azt kérdezik: „Hogy vagy?”, mondd a következőt:

„Nagyon jól, mert eldöntöttem, hogy anyagi bőséget teremtek magamnak – és tudod, mit? Döntsd el és teremtsél te is magadnak!” (mert ehhez nem kell senkitől semmit elvenned)

4. Kezdjed el kialakítani magadban azt az érzést, ami elképzelésed szerint akkor jelenne meg, amikor már anyagi bőségben élsz.

Legyél lelkes, vidám és gondtalan, mindentől függetlenül. Ez lehet, hogy az elején erőltetettnek fog tűnni, de akkor is nyilvánulj meg úgy, mintha már elértél volna oda, ahová szeretnél, anyagiakban. Ne feledd: az érzelmek jelentik az üzemanyagot bárminek a megvalósításához.

Minden napodat indítsd azzal a szándékkal, hogy aznap vidám leszel, bármi is történik.

Naponta többször is, tedd fel magadban a következő két kérdést: Most hogy érzem magam? Mit kéne tennem, hogy még jobban érezzem magam?

A válasz jönni fog. Majd cselekedj.

5. Szavazz a minőségre.

Ne vásárolj olcsó dolgokat, mert azoknak a minősége is olcsó. És hosszú távon többe fog kerülni sokszor vásárolni olcsó, hamar tönkre menő dolgokat, mint ritkábban drága, de minőségi dolgot.

(Dédnagyapám suszter volt és nagyapám szerint gyakran mondogatta, hogy „Nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsót vásárolhassak.” Figyelt is arra, hogy csak minőségi munkát adjon ki a kezéből.)

6. Napi szinten kezdjél el hálás lenni mindazért, ami az életedben per pillanat jelen van.

A hála, mint érzelem, rendkívül erős töltetet nyújt a cselekvésre. Tedd szokásoddá, hogy időnként tudomásul veszed mindazon szép és jó dolgokat, amik az életedben jelen vannak. Ezzel megnöveled annak esélyét, hogy további olyan dolgokat hozzál létre az életedben, amelyekért, miután létre hoztad őket, ugyancsak hálás leszel.

7. Vizualizációval tréningezd az elmédet mindazon dolgokra, amelyeket a valóságban is el szeretnél érni.

Az utóbbi években lendületet kapott agykutatások kimutatták, hogy az agy nem tesz különbséget egy valóságos és egy elképzelt élmény között. Ugyanúgy elraktározza magában mind a kettőt.

Bárminek a megvalósításhoz rengeteget segít az, ha az adott elképzelés már előre el van raktározva az agyadban. Ha az adott elképzelés elég intenzíven jelen van a gondolatvilágodban, a memóriádban, onnan bármikor „elő tudod venni”. Ez pedig rengeteget segít, hogy a napi teendőidet ennek az elképzelésnek a megvalósítására irányítsd.

A vizualizációt a sportban egyre gyakrabban és egyre nagyobb sikerrel használják. Akkor miért ne használnád te is, az életed bármely területén?

8. Kezdjél el olyan dolgokra több pénzt kiadni, amely dolgoknak nagy a megtérülési mutatójuk.

Például személyes fejlődésre. Saját költségeden (igen, igen, igen!) járjál képzésekre, tréningekre, amelyeken új készségekre tehetsz szert. Tegyél szert minél nagyobb önismeretre, mert a legfontosabb ismeret az életben az önismeret (még ha az iskolában nem is tanítják).

Amilyen mértékben gazdagítod magad bőség-perspektívákkal (az önismeret pont erről szól), azzal arányos sebességgel fog megjelenni életedben az anyagi bőség.

Minél több bőség-perspektívát ültetsz a gyakorlatba az életedben, annál értékesebb emberré válsz. Minél értékesebb emberré válsz, annál több pénzre számíthatsz.

9. Kezdjél el kilépni a komfort zónádból. Kezdjél el megtenni számodra kellemetlen, belső, visszahúzó érzéssel járó dolgokat, amelyek az elképzeléseid irányába mutatnak.

A komfort zónádból való kilépés azt jelenti, hogy számodra szokatlan, újszerű dolgot csinálsz. Ez előidézheti benned a félelmet is, ami teljesen természetes.

Ilyenkor cselekedj, a félelem ellenére is.

Ha ebből a tízes listából csak egy tanácsot fogadsz meg, az legyen ez.

10. Mindennapi tevékenységeidet alakítsd át úgy, hogy minél több magas értéket teremtő tevékenységet helyezz előtérbe.

Készíts egy listát a napi teendőidről. Mindegyik teendőre tedd fel a következő kérdést:

Milyen mértékben térül meg számomra az erre a tevékenységre fordított idő?

Mindegyikre adjál egy 1-től 10-ig terjedő értéket. Majd kezdd el kiszórni az alacsony osztályzatot kapott tevékenységeket.

Lehet, hogy ez több hetet, sőt, hónapot fog igénybe venni, akkor is tarts ki és tedd meg.

Bármi az életedben a cselekvésen keresztül valósul meg. Nem mindegy, hogy milyen tevékenységekbe fekteted az energiádat a mindennapjaid során.

Fektesd egyre inkább csak olyanokba, amelyeknek nagy a megtérülési arányuk. Ezek azok a tevékenységek, amelyeken keresztül az elképzeléseidet valósítod meg.

Alakítsd át az életedet a fenti tíz lépés mentén. Alakíts ki a gondolkodásodban bőség-szemléletet.

Válasz